Dag 1: Ik ben vertrokken! :)
Door: Georgette
Blijf op de hoogte en volg Georgette
06 Oktober 2025 | Duitsland, Berlijn
Vandaag was het dan eindelijk zover! De reis was begonnen! Rond 8 uur kwamen mijn ouders langs om mij naar het station te brengen en om mij gezellig uit te zwaaien. Ik was alleen best wel zenuwachtig, dus ik zat ineens mis met de tijden van de trein. Het gevolg: We waren op het station, ik zag nog 1 minuut op de vertrekstaat staan naar Hengelo, dus ineens zat ik in de trein; er was daarom nog amper de tijd om elkaar een kus geven. Wel spijtig, mijn moeder had zin om samen nog een theetje de drinken, want eigenlijk had ik daar genoeg tijd voor. Ik zag het allemaal niet met mijn zenuwachtige hoofd... :)
Eenmaal aangekomen in Hengelo was ik wel bij dat ik wat meer speling had gekregen. Ik moest nog iets van 25 minuten wachten voor de ICE naar Berlin Ostbahnhof, die rond 10 uur zou komen. Maar ja, vroeger aankomen, is meer peinstijd... Zo ontdekte ik dat ik mijn creditcard vergeten was mee te nemen. Paniek! Heel veel... Ik belde in alle toestanden mijn ouders op, want ja: heb ik hem écht nodig op vakantie? Moet ik terug naar Zwolle om hem te zoeken? Dat zou me heel veel tijd kosten... Met heel veel moeite en tegenzin heb ik 'mijn ICE' laten gaan. Ik had ineens geen zin meer in deze trip. 'Ik doe óók eens een keertje wat nieuws, buiten mijn comfortzone stappen..." Intussen Matthijs ook maar opgebeld met de vraag of-ie misschien nog bij hem thuis ligt... Kort daarna belde mijn moeder mij terug op, met de mededeling dat de pas gewoon nog in Zuid ligt. Geen wonder dat ik hem niet zag met pakken gisteren. Nou ja, eind goed, al goed!
Mijn vader kwam intussen met de tip om de eerstvolgende trein naar Duitsland te pakken. We hadden het eerst over Osnabrück, daarna zei hij dat ik Hannover nagenoeg in één keer kon halen, als ik in Herford pas uit zou stappen. Nou, dat maar gedaan!
En jawel, toen had ik ineens geluk! Ik kwam net in Herford aan, toen ik zag dat 'een ICE naar Berlin-Ostbahnhof' 30 minuten vertraagd was. Ik kon zowaar een trein eerder weer pakken, die me véél eerder in Berlijn zou brengen. In Hannover kon ik dus lekker blijven zitten, scheelt me weer een overstap! En: ik zat heerlijk de hele rit in de restauratiewagen. Theetje en een broodje erbij en gaan! :)
Rond kwart over 3 kwam ik uiteindelijk in Berlin Ostbahnhof aan. Toen maar het hostel zoeken, Sunflower Hostel heet het. En dan had ik mezelf voorgenomen om wat compacter in te pakken, maar die bigshopper was toch zwaarder en voller dan ik had gedacht. Iets met drinken en boeken los meenemen, omdat de boeken niet meer goed in de koffer passen. Misschien dat ik het hier later nog wel ga proberen te herpakken.
Nou ja, het is gelukt! Even inchecken en de kamer opzoeken. Hij is prachtig, met een balkon erbij met stoelen, dus ik kan heerlijk in de ochtend even hier wat eten of lekker in de namiddag een chipje eten :) Even acclimatiseren en het bed opmaken en daarna maar Berlijn (her)ontdekken. Ik ben er eerder in 2007 met mijn ouders en Bas geweest en later in 2018 nog met twee vriendinnen.
Ik dacht meteen weer aan de Häckischer Markt. Daar zijn allerlei leuke laagdrempelige eethoekjes. Als alleenreiziger vind ik dat toch fijner. Lekker een no nonsense cafeetje opzoeken. Iets voor later die avond.
Wat ik een klein beetje vergeten was, was dat bij de Häckischer Markt ook de Berliner Dom en de Fernsehturm zijn. Perfect om daar even heen te gaan. Onderweg zag ik ook nog een typisch authentiek Berlijns restaurantje, maar het was er erg druk, dus misschien ga ik daar later eens zitten. Dan toch lekker naar het hoekje waar ik onder andere Bradwurst zag staan, daar vlakbij het station.
Ik werd daar heel vriendelijk ontvangen door de gastheer en door de mensen daar. Voor één persoon was er helaas geen plek meer, maar kort erna vroeg-ie of ik het ook prima vind om aan de bar te zitten. Helemaal prima, daar gebeurt veel, is het lekker bewegelijk. Ik bestelde een Radler Vlierbes - geniale smaak trouwens! En daarna een menu met een burger, friet en een frisje erbij, Volgens mij heb ik daar wel anderhalf tot 2 uur gelouncht, haha! Heerlijk! :)
Ik zag nog een Rewe, daar lekker een snack gehaald en bananen voor de komende dagen en daarna lekker huiswaarts gekeerd en dit verslag geschreven.
Tot het volgende bericht! :)