Op zoek naar de stadsmuren :)
Door: Georgette
Blijf op de hoogte en volg Georgette
17 Oktober 2025 | Slowaakse Republiek, Bratislava
Daar ben ik weer! Dag 2 in Bratislava! Ik doe het hier heerlijk rustig aan. Vanmorgen heb ik weer ontbeten in de best grote ontbijtzaal van het hotel. Eerst weer broodjes, daarna weer wat fruit en dit keer ook een yoghurtje. Ik zag meeneembekers, dus daar heb ik wat thee in gedaan. In mijn hotelkamer heb ik ook weer een waterkoker, dus ik kan wat thee meenemen. Daar heb ik echt veel zin in.
Het hotel is behoorlijk groot. Er worden hier ook regelmatig conferenties gehouden, vandaar waarschijnlijk de naam: Clarion Congress Hotel. Helemaal bovenin is er een fitnessruimte. Ik mag weer ontbijten tot half 11, daarna ruimen ze het op en zetten ze de boel klaar voor de lunch. Boven ga ik nog even relaxen, voordat ik weer naar buiten ga. Ik merk wel dat ik wat extra tijd nodig heb voor alles, zo na al die grote steden van eerst.
Vanmiddag wil ik de stadsmuren opzoeken. Dat is het hoofddoel vandaag. Hopelijk kan ik ze straks vinden. Misschien kan ik ook wel bij het kasteel naar binnen gaan, ik ben benieuwd hoe het eruit ziet.
Na het eten heb ik nog wat geslapen. Ik schrok wel een beetje van de tijd, want uiteindelijk was het al kwart over 1 dat ik weer op pad ben gegaan. Geen idee wat ik nu ineens heb, zo sloom dat ik nu ben. Ach, een beetje rust inbouwen is misschien wel even fijn. Op naar de stadsmuren. De thee is mee! :)
Bij het uitstappen uit de tram zag ik een prachtige kerk, de Dóm sv. Martina, de Sint Maartenskathedraal. Deze ben ik nog even ingelopen en daar heb ik een kaarsje aangestoken. Wat een prachtige kerk is dit. En ineens zag ik aan de andere kant een deur en volgens mij zie ik daar iets waarnaar ik op zoek ben. Zijn dat de stadsmuren?
Ik loop gauw door de andere deur door en ineens zag ik ze: de stadsmuren! Ik heb ze gevonden!! Bij de kerk was ik er gisteravond dus al behoorlijk bij in de buurt, maar ik zag de ingang niet. Nou, nu wel, yes! Ik kon niet helemaal alles rondlopen, omdat ze het paleis aan het restaureren zijn.
Wel vond ik er een leuk muntapparaat. Die moet je vast wel kennen: je stopt er een 1 of 2 eurostuk in en een 5 eurocentje en met draaien plet je het 5-centje en vervorm je deze met een nieuwe afbeelding erop van de plek waar je nu bent. Mijn 5-centje is veranderd in een prachtig kasteel! Met een beetje goed kijken zie je de oude afbeelding er ook nog opstaan. Wel bijzonder, haha! Hierna liep ik verder langs de muren naar beneden, waar ik weer belandde in het knusse centrum.
Ik wandel vanaf de stadsmuren zo het centrum in, dat een stuk lager ligt. Ik werd verrast door de knusse winkels, die ik tegenkwam. Ook leuke souvenirwinkels. Die zijn wel een beetje gevaarlijk voor mij, haha! Je snapt wel, ik ben er een paar ingelopen. Eerder liep ik ook al even door deze straat, maar toen was het er een stuk rustiger, zonder de toeristen. Nu niet, nu was het druk.
En natuurlijk heb ik wat leuke souvenirs gekocht! Ik werd helemaal verliefd op een schattig schoudertasje met de plaatsnaam Bratislava erop, dus die moest mee (na wel wat twijfelen over of ik hem überhaupt wel mee kon krijgen met mijn tassen, maar ik zag dat wel goed gaan). Verder was er een leuk honingwinkeltje, ik heb daar lekkere snoepjes gehaald.
Na de souvenirwinkeltjes passeer ik weer de prachtige toren, de Sint Michaëlstoren. Deze toren heb ik eerder alleen nog goed in de avond gezien. Onder de toren is een stedenwijzer te zien: hoever ligt Bratislava van ... af? Ik heb wat leuke steden voor mij genoteerd.
Het is vanaf Bratislava:
1288 km naar Londen
1253 km naar Athene
892 km naar Kopenhagen
1373 km naar Oslo
Inmiddels is het alweer ruim half 6 en voor vandaag had ik toch echt het plan om naar het kasteel te gaan en deze vanbinnen te bekijken. Hopelijk ben ik nog op tijd, maar eerlijk gezegd had ik er wel een hard hoofd in. Ach, ik ga in ieder geval even kijken.
Onderweg passeerde ik weer een stukje stadsmuur, af en toe bedekt met prachtige paarse bloemen! En ook de brug, daar kun je niet omheen. Af en toe maakte ik weer wat foto's en daarna liep ik weer door.
Na de flinke klim ben ik weer boven. Het kasteel zelf is helaas al wel dicht, maar de binnenplaats is nog wel toegankelijk. Ik ben daar weer naartoe gelopen, maar ook heb ik wat andere hoekjes gespot, waar ik gisteren nog niet was geweest. Door de poort naar rechts zag ik een prachtig gazon! Er is daar zelfs tot 8 uur in de avond een cafetaria open, én er is een wc, waar ik eigenlijk wel even behoefte aan had. Komt dat even goed uit! Het was dáár zelfs heel mooi en het rook er heerlijk naar citroenen. Dat was me de 50 cent wel waard, haha! :)
Inmiddels werd het alweer wat kouder en frisser, het werd al gauw bijna half 8. Tijd om weer met een kleine omweg terug te gaan naar het centrum en straks weer wat eten. Oh, hè? Is daar het parlement? Volgens mij wel! Leuk om dat gebouw ook nog gezien te hebben. Het is er wel een stuk kleiner dan het gebouw in Boedapest, haha! :)
Tijdens mijn wandeling terug spotte ik al gauw een ander leuk Slowaaks restaurant. Ik had wel zin om daar vanavond lekker wat te gaan eten. Gelukkig was daar nog plek, ergens achterin. Ik zit op zo'n bankje, best wel relaxt. Het was er eerst nog vrij rustig, maar niet veel later kwam er een groepje met vier jongens naast het tafeltje bij mij zitten. Ze waren allen druk aan het overleggen wat ze wilden hebben, in het Turks volgens mij. Eentje zei tegen mij iets van: 'Sorry hoor, voor dit', maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg. Dan gebeurt er eens wat naast je. En het is altijd een leuk begin voor een gesprekje.
Het zijn inderdaad 4 jongens uit Turkije, 4 studenten uit de buurt van Ankara, die voor een Erasmusproject iets nabij Bratislava een opdracht moesten doen. Dit was hun laatste dag, dus ze namen het er nog even van om Bratislava te ontdekken. Nu nog even lekker eten en daarna sluiten ze het gezellig af. Ze vroegen ook naar mij en naar mijn reis, super leuk! Aziz en Zefir heetten ze. Ik heb er eentje toegevoegd op Instagram, gezellig! Van hun andere vrienden wist ik helaas hun naam niet. Wel heb ik een gezellige foto! :)
In het restaurant heb ik heerlijk gegeten! Ook heel veel trouwens! Ik had als voorgerecht met fancy ribs, héél mals, salade erbij en wat aardappels als garnering. Het vulde flink. Het grappige was dat ik een heel klein beetje vergeten was dat dit slechts het voorgerecht was. Het hoofdgerecht kwam daarna nog. Dat was een soort schotel met daarin kip, wat bacon, worstjes, aardappels en geitenkaas eroverheen. Zó goed! En heel veel, haha!
Dus je snapt wel dat ik wel een beetje vol zat na afloop! Ik had in het begin nog het idee om naar de karaoke te gaan, of naar de bar met leuke salsamuziek, maar dat trek ik niet meer met mijn volle maag en met mijn iets te vele tassen. Ik twijfelde nog wel, maar onderweg zag ik dat de laatste tram naar huis om iets over 12 zou gaan, maar die gok wilde ik niet maken. Het was al kwart voor 11, dus ik vond het wat krap en die gok wilde ik niet maken (nachtbusfeelings Boedapest, haha).
Nou ja, nee, op naar huis dus. Tijd voor Netflix, de donzige dekens en dan weer lekker slapen. Morgen wordt weer een lange dag. Ik ga nog wel proberen het kasteel vanbinnen te bekijken, hopelijk lukt het me dan wel.
Oja, intussen dat ik in de tram zat, zag ik ineens dat de stoelen het logo van de stad op de bedrukking hebben staan. De contouren zijn net het kasteel. Ik herkende ze door de toeristische folders, die ik onderweg had meegenomen. Leuk detail! :)
Tot een volgend verhaal!
Slaap lekker voor nu! :)