Weer een nieuwe plek! :)
Door: Georgette
Blijf op de hoogte en volg Georgette
16 Oktober 2025 | Slowaakse Republiek, Bratislava
Goedemorgen! Ik schrijf dit alweer vanaf een nieuwe plek! Jeetje, wat gaat de tijd snel. Gisteren ben ik in de avond hier aangekomen, in Bratislava! Ik ben nog een beetje aan het bijkomen, dus ik ben wat traag. Ik had zin om deze keer eens lekker eens te ontbijten in het hotel. Dat kan tot half 11, dus dat is eigenlijk best wel een lekkere tijd nog. De eerste ronde had ik lekkere broodjes en de voor de tweede ronde koos ik voor wat warms en voor wat fruit erbij, heerlijk!
Ik had vanmorgen een beetje problemen met het warme water te fixen, dus ik had een 'quick shower', een koude douche. Het is in ieder geval lekker verkwikkend geweest; misschien dat ik het vanmiddag nog maar eens ga proberen. Eerst maar even op pad, zin in!
Met tramlijn 1 vanaf mijn hotel beland je eigenlijk direct in het oude centrum van Bratislava. Ik heb lekker eerst de tramlijn uitgezeten, even gekeken waar ik dan beland. Dat is bij het water, bij de Donau wederom. De rivier blijft me nog even achtervolgen. :) Vervolgens ben ik een stukje teruggegaan naar het winkelcentrum en daar ben ik uitgestapt. Het is wel goed fris ineens, even wennen, zo kort na het vrij warme Boedapest.
Ik ben even wat winkeltjes ingelopen. Ik zag een kleedjes- en stoffenwinkel. Als je daarnaar opzoek bent, dan moet je écht hier zijn! :) Ik snuffelde daarna nog in wat drogisterijen (dat ben ik eigenlijk de hele vakantie al gaan doen vanaf Berlijn), totdat ik een geweldig mooie boekwinkel zag. Ik ben er even ingelopen en volgens mij ben ik daar wel een uur gebleven, als het niet langer was. Intussen probeerde ik de Slowaakse taal een beetje te ontcijferen: welke afdeling is dit? Oh, politicologie! Oh, dit zijn de talen! En er is een mooi ruim opgezette Engelstalige afdeling. De taalafdeling was wel mijn vriend! Ik zag er zowaar de Franse methode die ik gebruikte toen ik in Nice zat, super leuk! En verder hebben ze er een cafetaria met een knus leeshoekje erbij.
Enige tijd later besloot ik verder het centrum in te lopen. Gisteren zag ik natuurlijk al wat, maar dat was in de avond. Ik was vooral benieuwd hoe het er overdag uit zou zien. Op naar het water! Daar is de Donau weer, prachtig! :)
Daar bij de Donau begon mijn verlepte haar me een beetje tegen te zitten. Het was een uurtje of 3, dus ik zat een beetje in dubio. Ga ik nu nog even terug en kijken of ik alsnog het warme water aan de praat kan krijgen, of laat ik het zo? Ik dacht ook: als ik het nu ga fixen, dan ben ik op een enigszins oké tijdstip ook weer terug. Hmm, doen? Het was ook wat guur en mijn gympjes waren toch iets minder comfortabel met de kasseien in het oude centrum dan ik gedacht had. En ik wil nog naar de stadsmuur lopen. Toch maar de bergschoenen ophalen, denk ik. Oké, dit waren te veel voordelen! :) Let's go dan maar. Even terug, lekker opfrissen en dan maar weer ertegenaan.
De break was heerlijk tussendoor! Eenmaal opgefrist en wel sta ik een klein uurtje later weer buiten. Het is gelukt met het warme water. Waarschijnlijk was ik vanmorgen nog gewoon heel moe. :) Op naar het kasteel dan maar! Mijn voeten waren ook weer helemaal opgeknapt. Eerst ben ik teruggegaan naar het punt bij de Donau, waar ik net terug ben gegaan. Vanuit daar zag ik vrij snel het kasteel. De stadsmuren kon ik niet vinden, maar ik ben relaxt naar het kasteel toegelopen.
Ik ben eerst rond het kasteel in een soort parkje even rustig rond gaan kijken. De binnenplaats van het kasteel kun je iedere avond tot een uur of 10 nog bezoeken. Het was best een flinke klim. Yay voor de bergschoenen, blij dat ik die nog opgehaald heb.
De binnenplaats oplopen was een super goed idee! Vanuit daar heb je namelijk bij een halfhoog binnenmuurtje een prachtig uitzicht over de kerkjes in het oude centrum, maar je hebt ook een mooi vergezicht over het nieuwe zakelijke deel van Bratislava, met allerlei grote flatgebouwen. En een brug, de Most SNP, heet-ie. Mega indrukwekkend, met de grote brede wegen voor al het verkeer. De brug is megagroot! Het kasteel zelf is nog helemaal intact.
Ik heb best een lange tijd bij het kasteel rondgelopen. Ineens begon de avond daar te vallen en voordat ik het wist, kreeg ik zelfs wat verkleumde vingers. Tijd voor iets warms, dacht ik. Dus lekker naar beneden, daar me opwarmen in een leuk restaurantje. Eens kijken of ik wat kon vinden.
Dus op, naar beneden, daar weer de tram pakken naar het centrum en dan even kijken of ik leuke restaurantjes kan vinden. Gisteren zag ik al een knusse restaurantjes in een leuk straatje, maar dat was al laat in de avond. Eens kijken hoe het er nu uitziet. Ik zag al wat Slowaakse restaurants en ik had heel veel zin om weer lekker lokaal te eten.
Inmiddels was het al half 8, maar uiteindelijk heb ik wat gevonden. Het werd lekkere kip vandaag. Traditionele Slowaakse kippensoep vooraf met daarna kip met champignons een romig iets gepeperd sausje erbij met wat friet en wat rijst erbij. Als drinken had ik een frambozenlimonade met prik. Een flinke halve liter, want ik was wel gaar na het gewandel, haha! En als laatste sloot ik weer af met een thee. Dat begint een beetje traditie te worden.
Het was nog niet zo heel laat, ongeveer half 11, maar ik ben na het eten bijtijds teruggegaan naar het hotel, omdat ik wat moe en wat suf werd. Ik heb in het hotel namelijk een geniaal luxe smarttelevisie, waarop je met je eigen telefoon kunt casten naar bijvoorbeeld Netflix. Dat wilde ik echt een keertje uitproberen. Dat in combinatie met mijn donzige bed was wel geweldig! Het duurde even voordat ik het aan de praat had, maar ik heb er heerlijk van genoten. Ik keek French Lover, met de acteur Omar Shy (bekend van de film Intouchables), leuke film was dat!
Daarna ben ik vrijwel meteen gaan slapen. Morgen weer een nieuwe dag! :)
Tot morgen, slaap lekker! [e-1f603]