Wienerschnitzel eten in Wien?
Door: Georgette
Blijf op de hoogte en volg Georgette
20 Oktober 2025 | Oostenrijk, Wenen
Goedemorgen weer! Ik heb er weer zin in! Ik was ietsje later wakker dan gisteren, maar ik ben gereed voor vertrek. Het is nu ongeveer half 12, dus tijd voor de metro naar het centrum. Het is lekker weer, perfect om erop uit te gaan vandaag.
Ik had gisteren al een beetje gekeken wat ik vandaag kan gaan doen. Ik had voor vandaag in gedachten om bij de Donau ergens te gaan zitten voor de lunch. Ik startte eerst weer bij de Sint Stephansdom, bij de kathedraal. Dit keer liep ik niet naar rechts, naar de grote winkelstraat, maar naar links, waar allerlei boekzaakjes en kantoorartikelwinkels te zien zijn. Natuurlijk wilde ik daar even binnenkijken. Bij de boekhandel Morawa zag ik nog leuke pennen en een knus selfiehoekje. Ik liet die plek niet onbenut, dus ook ik maakte daar even een selfie! [e-1f603]
Verderop in de straat zat er ook nog een christelijke boekhandel gevestigd. Ik merkte dat eigenlijk pas later op. Er waren ook reguliere boeken en ook aardig wat Engelstalige boeken. Ondertussen merkte ik dat ik wat trek begon te krijgen en ging ik de winkel weer uit, op zoek naar een supermarkt.
Nou, die vond ik vrijwel meteen op de hoek van de straat waar ik liep. Even de Spar in en de drogist bekijken en dan op naar het water. Lekker lunchen aan het Donaukanaal. Ik pakte een bankje aan de Donau en ging intussen lekker wat eten. Het is behoorlijk winderig vandaag, maar zo in de zon ging het wel. Ik keek intussen in mijn boekje over Wenen en ik bleek vlakbij het Prater te zitten, dat trok mijn nieuwsgierigheid wel. Zometeen maar eens die kant op!
Na de lunch flaneerde ik nog even langs het water, maar het briesje zorgde er wel voor dat ik gauw richting het Prater wilde gaan. Wat is dat nou precies? Ik wist wel dat er een heel oud reuzenrad stond, maar verder had ik geen idee. In ieder geval wilde ik daarheen. En ik wist ook dat het een lekker park was om te wandelen, te sporten of om te relaxen op een bankje.
Ik wist alleen niet dat het om een heel groot blijvend vrij toegankelijk stadspretpark ging, een beetje zoals Tivoli, in Kopenhagen! :) Het is al héél oud. Je betaalt er per attractie. Ik ben het hele pretpark even langsgelopen en heb gekeken bij de Prater Turm en bij hét reuzenrad. Volgens mij zijn beide attracties al heel oud, leuk om te zien! En het trok veel bekijks, want er waren veel mensen op de been daar.
Inmiddels begon ik het wat koud te krijgen, dus zocht ik weer de metro op, terug naar de andere kant. Vanaf hier kon ik meteen rechtstreeks terug naar Karlsplatz, naar de kerk die ik nog eens opnieuw wilde bezoeken, de Karlskirche. Dit keer wilde ik er wél naar binnen gaan.
Onderweg heb ik bij één van de wat grotere metroknooppunten even wat te drinken gehaald en ben dat gaan nuttigen op het parkje bij de kerk. Tussendoor had ik weer even een leuke interactie met een - ik denk - Chinees stelletje, dat ik met veel plezier op de foto zette. Daarna ging ik naar binnen. Het is een kerk uit de Baroktijd, met prachtige kleuren. Heel mooie schilderijen zie je daar, het deed me denken aan de stijl van Michelangelo, aan zijn schilderstijl.
Ik keek lekker rustig rond, maakte er wat foto's en op een gegeven moment ging er bijna een mis beginnen. Ik was er dus net op tijd eigenlijk. Gauw maar weer naar buiten. De avond was intussen ook alweer gevallen - jeetje, wat ging de tijd snel... Ik pakte de metro en probeerde een plek te zoeken waar ik nog niet geweest ben. Wat stond er nog meer in mijn boekje...?
Eerst maar eens kijken bij het Volkstheater. Wauwie, wat is dat een prachtig gebouw! Ik ben nu ook vlakbij Museumkwartier. Ik ging daar naartoe lopen en was intussen benieuwd wat ik nog meer ging aantreffen.
De metro waar ik overigens in zat, was trouwens nog helemaal nieuw. Bij deze lijn zijn deuren bij het perron, die pas opengaan als de metro er zelf ook staat, eerder niet. Het is lastig met foto's maken, maar het is wel een stuk veiliger. Volgens mij is deze metrolijn ook nog in ontwikkeling, want ik passeerde een station, dat aan de andere kant nog niet goed toegankelijk was. Waarschijnlijk zijn ze die kant nog aan het realiseren.
Nou, okie, Museumkwartier dus. Of wacht: wel in het Duits dan, het MuseumsQuartier. Hier staan allerlei musea en vooral supermooie gebouwen. Na het opzoeken op Maps, bleek ik bij de Hofburg aan te zijn gekomen. Ik wandelde helemaal rechtdoor en daar kwam ik uit bij het Heldenplatz. Ook hier hebben ze zo'n plek, net als in Boedapest bij Hősök Tere. Na nog wat verder doorlopen zag ik koepel opdoemen, dé koepel waarschijnlijk uit de plaatjes. Daar zit het Sisimuseum. Het is helaas al donker en het is dicht, maar anders was dat een leuk museum om eens naartoe te gaan. Gek eigenlijk dat ik daar nu pas aangekomen was, maar wellicht kom ik er morgen nog eens om het in het licht te bekijken. Wat een leuk hoekje hier!
Ik wandelde wat verder rechtdoor en belandde in een superluxe winkelstraat. Ik dacht de hele tijd: "Ik heb het gevoel dat ik nú pas écht in Wenen ben!" Ik wist even niet waar ik kijken moest: Louis Vuitton, Cartier, Chanel... Als je de merken even niet bekijkt, dan zijn het alsnog de prachtige gebouwen die je helemaal laten stralen van mooiheid! :) Het gebouw van Louis Vuitton was wel echt wauwie! :) En heel populair, want meerdere toeristen maakten foto's van het pand.
Verderop zitten er ook nog wat leuke souvenirwinkels en ook 'gewoon' een Bijou Brigitte, een 'knippenwinkel', waar ze leuke knippen en strikjes voor in het haar hebben. En juwelen, dat ook. Ik ging er even naar binnen om even rond te kijken en om me vooral even op te warmen en na een tijdje vond ik een superleuke strik, die precies past bij mijn witte trui met oranje en paarse biezen. Ik besloot hem mee te nemen en daarna weer een stukje verder te wandelen. Ik begon ook wel wat trek te krijgen.
Even later moest ik wel lachen, want ik zag een punt dat ik al kende. Ik zag de Sint Stephansdom ineens weer. Daar startte ik vanmorgen! Nu weet ik ook meteen waar ik ben, want links ga je weer naar de boekhandels, rechts is de grote winkelstraat naar de opera en de Karlskirche en rechtdoor is de kathedraal. Wat grappig hoe alles eigenlijk zo dichtbij elkaar zit. Nu maar wat eten zoeken.
Want ik had dus zin in een Wienerschnitzel in Wien! [e-1f603]
Gisteren was ik te moe en zat ik wat te ver weg, maar nu wilde ik het nog een keer proberen. Helaas stond er een mega lange rij waar ik wilde eten. Het restaurant staat heel goed aangeschreven, zag ik later. Vandaar het enthousiasme daar. Logisch ook wel, want ik las ook dat dit de oudst traditionele Schnitzels zijn van Wenen! Het zag er ook heel netjes en knus uit. Ik voelde me als alleenreiziger daar niet helemaal passen, maar wellicht kan dat wel een andere keer als ik mét mensen ben. Het is wel een heel leuk dingetje om te onthouden voor een volgende keer.
Onderweg zag ik ook al eerder een pizzeriatentje, dat er wel relaxt uitzag. Niet een snackbarsfeer, wel echt een restaurant, maar heel laagdrempelig met zelfbediening. Ik besloot daarheen terug te lopen en daar wat te nuttigen. Ik had een groot stuk pizza en een icetea perzik erbij. Lekker simpel, wel goed vullend. Hier ging ik ook weer lekker loungen en even mijn benen rust geven. Het is ook al half 9 geweest inmiddels.
Het gebeurt me dus iedere keer, hè? Dan zit ik te loungen en voordat ik weet, is het alweer stukken later! :) Het was inmiddels alweer 11 uur geweest en ik zat nog lekker te relaxen in de pizzeria. De pizza en de icetea waren allang op! Ik heb met een voldaan gevoel mijn foto's bekeken, wat stukjes op Polarsteps bijgewerkt en nog wat gelezen over de hoekjes die ik vandaag heb bezocht. Het werd echt weer tijd om weer terug te gaan naar het hotel, want anders ben ik verder van huis en ik moest nog een stukje.
Gelukkig is de route naar het hotel vrij compact. Bij de Sint Stephansdom pakte ik eerst de U3 naar Westbahnhof en vanuit daar moest ik nog met de U6 weer naar Berggasse-Stadthalle, waar mijn hotel zich bevindt. Ik was gelukkig nog ruim op tijd bij de metro, fieuw!
Ik ben nu weer thuis. Morgen heb ik weer een leuke, avontuurlijke dag! Veel zin in!
Slaap lekker voor nu en tot morgen! [e-1f603]